Avantajele si dezavantajele unui website realizat cu WordPress

wordpress development

Ce este WordPress ?

WordPress este o platforma complet gratuita, un CMS (Content Management System), dezvoltata de Matt MullenwegRyan Boren si Donncha O Caoimh, avand ca scop realizarea de website-uri rapid si simplu. Se spune ca nu trebuie sa cunosti programare pentru a putea realiza un website cu WordPress. In mare parte este adevarat, dar nu in totalitate. Nu urmaresc sa va demoralizez inca de la inceput, din contra doresc sa va impartasesc cateva lucruri de care trebuie sa tineti cont atunci cand va apucati sa construiti un website cu WordPress.

Avantajele website-urilor realizate cu WordPress

1. Flexibilitatea

Un mare avantaj pe care il ofera platforma WordPress, este flexibilitatea, asta inseamna ca:
-posibilitatile pentru pozitionarea sau afisarea unui element in pagina sunt nenumarate,
-poti instala plugin-uri direct din platforma (module aditionale), care te vor ajuta sa ajungi la rezultatul dorit,
-fie ca realizezi un blog personal, un magazin online, sau un website de prezentare, ai disponibile mii de teme gratuite sau platite, pe care le poti instala si modifica, astfel incat rezultatul final sa reflecte domeniul de interes stabilit.

2. Timpul de executie scurt

WordPress este un Content Management System (CMS), WYSIWYG (What You See Is What You Get ) si deasemenea Drag and Drop, ceea ce inseamna ca atunci cand realizezi un website, beneficiezi de un “Panou de administrare”, unde te loghezi, iar de acolo poti face editarea de paragrafe, adaugarea si pozitionarea elementelor in pagina (poze, formulare, butoane, s,a,m,d), toate acestea doar cu cateva click-uri. Toate modificarile vor fi vizibile pe website-ul propriuzis instant, la un click distanta.

Dezavantajele ce pot aparea si cum sa le ocolim pe cat de mult posibil.

La fel ca in luarea unei decizii, pe langa nenumaratele avantaje, pot aparea si inconvenientele. De aceea atunci cand se creeaza un website cu WordPress, inca de la inceput trebuiesc pusi in balanta cei doi factori esentiali (pozitivi si negativi). Evidend ca, pentru maxima eficienta, scopul final este eliminarea pe cat de mult posibil a factorilor de risc:

1. Incompatibilitatea dintre plugin-uri

Tendinta utilizatorilor ne-experimentati este aceea de a face webite-ul sa fie cat mai aratos. 
“Daca mi se ofera aceasta posibilitate, de ce NU ? Textului acesta, vreau sa ii adaug un efect special”. 
Pana aici perfect de acord, un website, pe langa continut, trebuie sa fie si atragator, numai ca pentru a fi atragator si pentru adaugarea de efecte, este necesara intalarea unui plugin special. De cele mai multe ori plugin-urile se pot instala in varianta gratuita dar cu anumite limitari, ceea ce inseamna ca se poate adauga un efect, poate doua sau trei, dar ce te faci atunci cand vrei ceva, ce acel plugin nu iti ofera in varianta gratis ? Rezolvarea simpla ar fi instalarea altui plugin si aici poate interveni incompatibilitatea.
De fiecare data cand se instaleaza un nou plugin, in codul sursa al website-ului, se adauga dinamic linii de cod. De fiecare data cand se adauga linii de cod noi, implicit timpul de executie al codului devine mai lung. Cu cat timpul de executie devine mai lung, cu atat pagina se va afisa mai greu. Daca avem o pagina care se incarca greu si mai intevine si nenorocul ca scripturile celor doua plugin-uri instalate, sa se bata cap in cap, atunci sfatul meu pur prietenesc este sa evitati adaugarea de “briz briz-uri” daca nu sunt strict necesare.
Pentru a evita incompatibilitatea, va recomand sa nu instalati mai multe plugin-uri care fac acelasi lucru, doar pentru ca un plugin ofera o optiune in plus.

2. Teme incarcate cu elemente non necesare

Temele WordPress sunt frumoase, sunt haioase si colorate, iti este drag sa folosesti o tema care sa dea viata webiste-ului tau, dar temele prea incarcate pot ingreuna si ele timpul de incarcare al unei pagini.
La fel ca si in cazul plug-inurilor, temele contin cod HTML, php si chiar javascript. In momentul in care alegem sa folosim o tema cu prea multe elemente, culori, poze, efecte, s.a.m.d, se adauga linii de cod in codul sursa al website-ului. Un instrument foarte bun si simplu de folosit pentru testarea timpului de raspuns a unei pagini este GTmetrix din ( Vancouver, Canada ). Acest instrument iti va arata informatii importante despre pagina ta si deasemenea iti va oferi cateva sfaturi in legatura cu ce trebuie sa faci pentru optimizare.

Cele mai importante aspecte de care trebuie tinut cont sunt Page Speed score si Yslow score, atat timp cat sunt sunt de culoare verde, nu trebuie sa va faceti probleme. De asemenea in josul paginii veti intalni toate elementele defalcate, unde puteti incerca sa optimizati ceea ce este indicat cu culoarea rosie. Aici, de cele mai multe ori, ni se indica faptul ca pozele din pagina ocupa spatiu inutil de stocare si ca ar putea fi reduse in dimensiune. Puteti reduce considerabil dimensiunea unei poze folosind instrumentul online TinyJPG.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii
Articole Recente